Helaas geen reprise Black Memories

De wereld is de laatste maanden razendsnel veranderd. Door de kracht van de Black Lives Matter beweging ziet de wereld er nu heel anders uit dan een jaar geleden. Dit najaar zou er een reprisetour zijn van de Zwaan-genomineerde voorstelling Black Memories. En toen haalde de actualiteit ons links en rechts in.

De coproductie Black Memories is in het begin van 2019 gemaakt door AYA, BackBone en Tafel van Vijf Muziektheater en heeft door heel Nederland getourd. Het is een voorstelling voor jongeren over de pijnlijke geschiedenis van het Nederlandse slavernijverleden en de rol van hedendaags racisme in onze samenleving. Een thema dat actueler is dan ooit. Er was een grote wens om de actualiteit en de kracht van de protestbeweging een plek te geven in de reprise van 2020, maar dat bleek ingewikkeld.

Als we terugkijken op het creatieproces van Black Memories anderhalf jaar geleden dan was dat een intensieve zoektocht. Er is heel veel gepraat. Ook toen voelde iedereen de kwetsbaarheid en gevoeligheid van het onderwerp. De drie makers, Alida Dors van BackBone, Herman van Baar van Tafel van Vijf en Wies Bloemen van AYA, hebben het stuk gecreëerd samen met de dansers, acteurs, musici en schrijver. Een gemixte groep van makers en spelers. Het maakproces was een moedige poging om die pijnlijke geschiedenis te vertalen in een voorstelling voor een jongerenpubliek. Dat is gelukt en we zijn ongelooflijk trots op de voorstelling en de ijzersterke performers van dit stuk.

Om een actuele 2.0 versie te maken van Black Memories is de afgelopen maanden veel overleg geweest met alle betrokkenen en zijn er scenario’s onderzocht. De Black Lives Matter beweging heeft veel teweeggebracht en racistische structuren blootgelegd. Als het gaat om racisme is het de hoogste tijd voor verandering. Grote maatschappelijke omwentelingen gaan vaak met kracht gepaard. Dat hoort bij veranderen en dat is ook goed. Alleen dan ontstaat er beweging voorwaarts. Maar er kan ook frictie ontstaan. In de voorbereidingen van de Black Memories reprise bleek de gevoeligheid rondom het onderwerp en de onderliggende pijn scherper geworden. Voor een aantal spelers kwam het thema te dichtbij. We hebben op verschillende manieren geprobeerd de voorstelling toch door te laten gaan, maar er moesten teveel ingrepen plaatsvinden en binnen de gegeven tijd was dat een onmogelijke opdracht. Tegelijkertijd speelden er nog de Covid-19 maatregelen op de achtergrond doorheen.
Hoe jammer ook, na uitgebreid overleg hebben de drie coproducenten daarom besloten de tournee van Black Memories dit najaar te annuleren.