Black Memories

Lang na de afschaffing van de slavernij is het laatste woord er nog niet over gezegd. Misschien is de discussie wel actueler dan ooit. Het broeit en borrelt. In Black Memories stappen de elf dansers, acteurs en muzikanten met open vizier de Nederlandse koloniale geschiedenis in. Een geschiedenis die doorwerkt in onze huidige samenleving. Want hoe voelt het nu om als mens met een kleur te leven in Nederland?

Black Memories is een sterke voorstelling over macht, vrijheid en huidskleur. Met de beat van Afrikaanse, Caribische en Westerse muziek en de energie van de hedendaagse urban cultuur. Vandaag de dag lijkt het erop dat we steeds meer tegenover elkaar staan. Maar verharding is een doodlopende weg. In Black Memories worden de deuren opengezet om elkaar te blijven begrijpen. Vertrekpunt zijn de eigen belevenissen van de dansers, acteurs en de live band. Met z'n elven switchen ze moeiteloos tussen oude verhalen en de hedendaagse urban cultuur.

Nominatie Zwaan

Black Memories werd genomineerd voor de Zwaan 'meest indrukwekkende dansproductie 2019'. Wat zei de VSCD Dansjury over de voorstelling:

“Black Memories is een overrompelende voorstelling over de impact van kolonialisme en discriminatie en de roep om gelijkwaardigheid. Tussen de sterke spelscènes en energieke choreografieën van urban, moderne en traditioneel Afrikaanse dans wordt moeiteloos geschakeld. De performers zijn ijzersterk en representeren een generatie die verder kijkt dan hun neus lang is. Hun poging om elkaar te blijven begrijpen is hoopvol en aanstekelijk. Bewonderenswaardig is hoe die ontwapenende inzet doorwerkt als er direct na afloop in de zaal met het publiek in gesprek wordt gegaan.”

In de pers 

"Black Memories overtuigt en komt binnen"
"Het spel is geloofwaardig; dit is hún verhaal, hún visie op het verleden."  Trouw***** >> 
"We denken misschien dat we iedereen gelijk behandelen, maar als de voorstelling Black Memories iets aantoont, is het wel hoe diep geworteld het (vermeende) verschil tussen wit en zwart is, en daarmee ook tussen iets meer en iets minder zwart."  de Volkskrant*** >>
"Live muziek, Afrikaanse dans, hiphop en toneel vloeien samen in een educatief dekolonisatiefeestje."  Theaterkrant >>
"Er is duidelijk chemie tussen de vijf dansers en de vier musici”  Het Parool
"Als mens hebben we allemaal vooroordelen. Ik ook."  Interview met actrice Aisa Winter in 7Days >>
 

Educatiemateriaal

Bij Black Memories is ook educatiemateriaal beschikbaar. Bekijk de lesbrief en de introductiefilm >>
 

Credits

Een coproductie van AYA, Tafel van Vijf en BackBone
Concept, regie en choreografie: Herman van Baar (Tafel van Vijf), Wies Bloemen (AYA), Alida Dors (BackBone)
Muzikale leiding: Floris van der Vlugt
Tekst: Ayden Dijkstra
Dans en spel: Aisa Winter, Anna Lindaya, Christine Amagove Karani, Djinti Sullivan, Jacob de Groot, Jason Winter, Perry Gits
Muziek: Floris van der Vlugt (saxofoon, basklarinet, keys), Jasper Goedman (percussie), Rory Ronde (gitaar), Yariv Vroom (percussie)
Decor en lichtontwerp: Erik van Raalte
Geluid: Arjan van Tricht
Licht: Nick van Doesum
Kostuums: Isis Vaandrager