Over AYA

Danstheater AYA maakt brutaal en toegankelijk danstheater voor een jong publiek. Directe en eerlijke voorstellingen waarin taboes niet worden geschuwd. Over onderwerpen die ons jonge publiek bezighouden zoals culturele identiteit, groepsdruk of populariteit. De voorstellingen zijn een spannende mix van hedendaagse dansvormen, verschillende speelstijlen en muzieksoorten.

Dans is een taal die heel direct binnenkomt. AYA biedt jongeren en kinderen de kans om dans een belangrijke rol te laten spelen in hun leven. Met voorstellingen die durven. Rauw en ongepolijst, voorbij schoonheid en ijdelheid. De dansers en spelers van AYA zetten hun persoonlijkheid in om het publiek te raken en te verleiden. Ze zijn sterk en kwetsbaar tegelijkertijd. 

Danstheater AYA is per 2021 toegelaten tot de Basisinfrastructuur (BIS), een geweldige stap voor het gezelschap. De komende vier jaar zal onder artistiek leiderschap van Wies Bloemen de choreografen Anne Suurendonk en Ryan Djojokarso als huischoreograaf verbonden zijn aan het gezelschap. Per seizoen komen wij uit met nieuwe voorstellingen van Wies Bloemen en de huischoreografen. En reprises van succesvolle producties.

Anne Suurendonk is al langer verbonden aan AYA. Zij was o.a. assistent van Wies bij I call my brothers (2018 coproductie met Toneelmakerij), cochoreograaf van Guerrilla (2017 coproductie met DOX) en maakte in 2020 Bloedband. De Theaterkrant over Bloedband: “Het is rauw, speels en oprecht. De prikkelende choreografie past goed binnen het toegankelijke repertoire van Danstheater AYA.” In 2021 maakte zij de voorstelling Liefde en dan en was in 2022 naast Wies Bloemen artistiek-assistent bij de voorstelling Dubbelbloed #2.

Ryan Djojokarso maakte in 2020 voor het eerste een productie bij AYA: Het Verhaal van Anders. Daarvoor was hij o.a. verbonden aan Korzo. In 2019 maakte hij Libi, een grotezaalproductie van Korzo, Scapino en Zuiderstrandtheater.  De Theaterkrant over Ryan: “Knap is hoe Djojokarso met op het oog simpele handelingen tweestrijd zichtbaar maakt.” Ryan gaat als huischoreograaf, in coproductie met Silbersee in het voorjaar van 2023, de voorstelling Mother's White maken.

AYA is in 1990 opgericht door artistiek leider en choreograaf Wies Bloemen, aanvankelijk als dansgezelschap voor volwassenen. Vanaf het moment dat AYA landelijk en internationaal succes verwerft met Bronsttijd (1996) – een jongerenvoorstelling over seksualiteit en verliefdheid – richt AYA zich specifiek op een jong publiek. Verwondering, nieuwsgierigheid en maatschappelijk engagement liggen altijd aan de basis van het werk. AYA streeft niet naar een esthetische schoonheidsbeleving maar zoekt naar wat zich achter de façade bevindt.

“Dat weerbarstige, gulle, brutale, onhandelbare, aandoenlijke publiek van ons. Hard als graniet, sensitief als de voelhoorntjes van een slak. Steeds weer jong, eeuwig nieuw.” (Wies Bloemen)

AYA speelt in theaters, op scholen van VMBO tot HAVO en VWO en op locatie, zowel regionaal, landelijk als internationaal. We bereiken in binnen- en buitenland zo’n 20.000 jongeren per jaar.

AYA heeft de ANBI status. Giften kunnen worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Wilt u meer informatie neem dan contact op met zakelijk leider Manuel Segond von Banchet (manuel@aya.nl)