Over AYA

Danstheater AYA maakt brutaal en toegankelijk danstheater voor een jong publiek. Directe en eerlijke voorstellingen waarin taboes niet worden geschuwd. Over onderwerpen die ons jonge publiek bezighouden zoals culturele identiteit, groepsdruk of populariteit. De voorstellingen zijn een spannende mix van hedendaagse dansvormen, verschillende speelstijlen en muzieksoorten.

Dans is een taal die heel direct binnenkomt. AYA biedt jongeren en kinderen de kans om dans een belangrijke rol te laten spelen in hun leven. Met voorstellingen die durven. Rauw en ongepolijst, voorbij schoonheid en ijdelheid. De dansers en spelers van AYA zetten hun persoonlijkheid in om het publiek te raken en te verleiden. Ze zijn sterk en kwetsbaar tegelijkertijd. 

AYA is in 1990 opgericht door artistiek leider en choreograaf Wies Bloemen, aanvankelijk als dansgezelschap voor volwassenen. Vanaf het moment dat AYA landelijk en internationaal succes verwerft met Bronsttijd (1996) – een jongerenvoorstelling over seksualiteit en verliefdheid – richt AYA zich specifiek op een jong publiek. Verwondering, nieuwsgierigheid en maatschappelijk engagement liggen altijd aan de basis van het werk. AYA streeft niet naar een esthetische schoonheidsbeleving maar zoekt naar wat zich achter de façade bevindt.

“Dat weerbarstige, gulle, brutale, onhandelbare, aandoenlijke publiek van ons. Hard als graniet, sensitief als de voelhoorntjes van een slak. Steeds weer jong, eeuwig nieuw.” (Wies Bloemen)

AYA speelt in theaters, op scholen van VMBO tot HAVO en VWO en op locatie, zowel regionaal, landelijk als internationaal. We bereiken in binnen- en buitenland zo’n 20.000 jongeren per jaar.

AYA heeft de ANBI status. Giften kunnen worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Wilt u meer informatie neem dan contact op met zakelijk leider Manuel Segond von Banchet (manuel@aya.nl)