Over AYA

Danstheater AYA maakt eigenzinnig en toegankelijk danstheater voor een jong publiek. Directe en eerlijke voorstellingen waarin taboes niet worden geschuwd. Voorstellingen met een spannende mix van hedendaagse dansvormen, spel, zang en live muziek uit verschillende (jongeren)culturen. Danstheater dat je niet loslaat en met de nodige humor.

Dans is een taal die heel direct binnenkomt. AYA biedt jongeren en kinderen de kans om dans een belangrijke rol te laten spelen in hun leven. Met voorstellingen die durven. De dansers en spelers van AYA zetten hun persoonlijkheid in om het publiek te raken en te verleiden. Ze zijn sterk en kwetsbaar tegelijkertijd. 

Danstheater AYA is een van de jeugdpodiumkunstgezelschappen in de BIS (Basisinfrastructuur) en wordt vanaf maart 2024 geleid door een nieuw directieteam, met Ryan Djojokarso als artistiek leider en Nicole Rust als zakelijk leider. Zij gaan de komende jaren werken aan een nieuw programma, met voorstellingen die raken, maatschappelijk relevant zijn en soms zelfs activistisch. Voorstellingen die een oproep doen aan onze jonge bezoekers om na te denken over onderwerpen die hen zelf aangaan, of waar ze mee worstelen. Danstheater en live muziek zijn hiervoor fantastische kunstvormen die heel direct op een emotioneel niveau kunnen raken. Daarmee kunnen thema’s als culturele identiteit, toekomstvisioenen, racisme, ontheemding, gender, vriendschappen en groepsdruk op een andere manier bespreekbaar worden gemaakt.

Het zwaartepunt van AYA ligt bij voorstellingen voor pubers. Jongeren vanaf 12 jaar van alle niveaus, van havo/vwo tot vmbo. Daarnaast worden er geregeld voorstellingen gemaakt voor jongere leeftijdsgroepen vanaf 8 of 10 jaar.

AYA is in 1990 opgericht door artistiek leider en choreograaf Wies Bloemen, aanvankelijk als dansgezelschap voor volwassenen. Vanaf het moment dat AYA landelijk en internationaal succes verwerft met Bronsttijd (1996) – een jongerenvoorstelling over seksualiteit en verliefdheid – richt AYA zich specifiek op een jong publiek. Verwondering, nieuwsgierigheid en maatschappelijk engagement liggen altijd aan de basis van het werk. Bloemen maakte in haar lange carrière ruim vijftig voorstellingen voor jong publiek.

AYA speelt in theaters, op scholen van VMBO tot HAVO en VWO en op locatie, zowel regionaal, landelijk als internationaal. 

AYA heeft de ANBI status. Giften kunnen worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Wilt u meer informatie neem dan contact op met zakelijk leider Nicole Rust (nicole@aya.nl)