Ryan Djojokarso

Met ingang van maart 2024 is Ryan Djojokarso de nieuwe artistiek leider van Danstheater AYA. Hij volgt daarmee voormalig artistiek leider en oprichter Wies Bloemen op, die na een decennialange carrière het stokje heeft overgedragen.

Nieuwe verhalen, eigenzinnige danstheatervoorstellingen, vaak vanuit een niet-westers perspectief en met een diverse cast; dat is wat AYA in haar lange bestaan op de podia en naar de jeugd heeft gebracht. Voor opvolger en nieuw artistiek leider Ryan Djojokarso is het een fundament waarop hij de komende jaren voortbouwt vanuit zijn eigen perspectief: “AYA heeft al die jaren gestaan voor de andersdenkenden en het tegen de stroom op roeien. Het is een identiteit die AYA heel erg siert en waar Wies Bloemen altijd voor heeft gevochten. Het is een fundament waar ik als mens en maker van kleur heel dankbaar voor ben. Voor de komende jaren heb ik enorm veel zin om de worsteling én de lol van het echte leven via dans en theater naar de jeugd te brengen. Met veelstemmige verhalen die bubbels kunnen doorbreken.”

Ryan Djojokarso (1983) kwam op zijn vijftiende vanuit Suriname naar Nederland. Hij volgde de Codarts Dansacademie in Rotterdam en werd na zijn afstuderen een veelgevraagd danser. Hij werkte samen met uiteenlopende choreografen, waaronder Itzik Galili, Liat Waysbort, Erik Kaiel, Keren Levi, Itamar Serussi en Tabea Martin. Sinds 2013 heeft hij zich ontwikkeld tot een veelzijdig choreograaf en maker voor kinderen, jongeren en volwassenen. Hij werkte eerder onder andere bij Korzo, DOX, Scapino Ballet Rotterdam en Conny Janssen Danst en richtte in 2020 zijn eigen gezelschap LIBI op. Zijn toegankelijke danstheatervoorstellingen spreken een breed en cultureel divers publiek aan. Ryan ontving verschillende prijzen en nominaties, waaronder de BNG Bank Dansprijs voor veelbelovende choreograaf, de Berner Tanzpreis, twee keer de Jong Publiek nominatie van de Nederlandse Dansdagen en zijn voorstelling WINTER/21/J. werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival als een van de meest indrukwekkende voorstellingen van 2022. 

AYA slaat nu een bladzijde om én bouwt voort op een eigenzinnige erfenis. Voor 2025-2028 staan er nieuwe (co)producties op het programma met actuele thema’s die raken en inhaken op de belevingswereld van onze jonge bezoekers. Hun kijkervaringen worden verder verdiept met een uitgebreid educatieprogramma.