Opvolging artistiek leiding Danstheater AYA

Ryan Djojokarso wordt de nieuwe artistiek leider van Danstheater AYA. Hij volgt in maart 2024 Wies Bloemen op die oprichtster en 33 jaar artistiek leider is van AYA. Gedurende Wies haar carrière heeft ze een eigen taal ontwikkeld, altijd eigenzinnig en over alle disciplines heen.

Ryan Djojokarso (1983) is afgestudeerd aan de Codarts afdeling Dans en heeft zich ontwikkeld als een veelzijdig maker. Hij maakt voorstellingen voor een jong en volwassen publiek. Hij was aan Korzo verbonden binnen de regeling nieuwe makers en maakte de grote zaal productie LIBI in samenwerking met het Scapino Ballet en Zuiderstrandtheater. Eerdere voorstellingen van hem zijn Tanz ist auch Sport (12+), Jij bent ‘m! (6+) en Wie niet weg is, is gezien (6+). In 2017 ontving hij als veelbelovend choreograaf de BNG Bank Dansprijs en werd hij genomineerd voor de prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. In 2020 werd hij opnieuw genomineerd voor de Jong Publiek prijs. De productie WINTER/21/J. werd afgelopen editie van Het Theaterfestival door de Nederlandse Toneeljury geselecteerd als een van de meest indrukwekkende theaterproducties van het moment.

Danstheater AYA is in 1990 in Amsterdam opgericht door maker en choreograaf Wies Bloemen. AYA neemt sinds 1996 een vooraanstaande positie in de jeugddans in met toegankelijke voorstellingen voor een jong en divers publiek. AYA heeft zich daarin onderscheiden. Wies heeft meer dan 50 jongerenvoorstellingen onder AYA gemaakt zoals Ziel (2009), Snow White en de 7 breakers (2014) en Sluier (2017). De voorstellingen zijn een spannende mix van hedendaagse dansvormen, verschillende speelstijlen en muzieksoorten, altijd over actuele en voor jongeren relevante onderwerpen. Toegankelijk, brutaal, veelzijdig en eigenzinnig danstheater.

Sinds 2021 zijn Ryan Djojokarso en Anne Suurendonk naast artistiek leider Wies Bloemen werkzaam als huischoreograaf van Danstheater AYA. Ryan maakte Het verhaal van Anders (8+), een AYA op de huid solo en Mother’s White (12+). Begin 2024 komt hij uit met de familievoorstelling Yanasei, een voorstelling over het hiernamaals met een heldenrol voor meisjes en het omgaan met verlies. Ter voorbereiding op zijn artistiek leiderschap zal Ryan de nieuwe artistieke plannen voor het Meerjarenbeleidsplan 2025-2028 ontwikkelen.

De huidige artistiek leider Wies Bloemen: “Ryan heeft de afgelopen jaren met veel succes verschillende voorstellingen gemaakt voor een jong publiek. Ik herken in hem de drang om dans te maken met een verhaal; dans die je raakt, voorbij een esthetische beleving. Zijn vermogen om meerdere theatrale disciplines in te zetten is sterk en hij zoekt naar andere verhalen en ingangen voorbij de westerse canon.”

Het bestuur van Danstheater AYA is verheugd met de keuze van Ryan Djojokarso als opvolger van Wies Bloemen. Het bestuur heeft er het volste vertrouwen in dat Ryan gezien zijn achtergrond, durf en choreografische eclectische manier van werken een opvolger zal zijn, die een goede synergie zal kunnen creëren tussen zijn eigen kwaliteiten als maker en die welke zo kenmerkend zijn voor het aanbod van AYA.

Ryan Djojokarso kijkt uit naar deze nieuwe uitdaging: “Ik heb zin om de worsteling én lol van het echte leven via het theater naar de jeugd te brengen. Met veelstemmige verhalen die hokjes en bubbels kunnen doorbreken. Ik voel me thuis bij de traditie van AYA om diversiteit in alle facetten toe te passen. Als we echt een diverse en betere samenleving willen, is het nu tijd om door te pakken. Er zijn zoveel perspectieven die het podium verdienen. Daarom kijk ik uit naar mijn nieuwe rol als artistiek leider van AYA, om zo jong publiek te kunnen raken met eigenwijs danstheater.”