Harnas

Ridders. Die hadden ijzer aan hun lijf. Dat beschermde tegen de wereld. Die was boos. Dachten de mannen. Het gekke is: dat denken ze nog altijd. Veel mannen harnassen zich. Niet letterlijk. Maar met stoer gedrag. Met sterke lijfelijkheid. Met stevige taal. Tegen wie ze zich wapenen? Tegen zichzelf. Tegen elkaar. En tegen die vrouwenogen. Daar.

~ HARNAS WAS TE ZIEN IN 2013 EN 2014 ~

De energieke danstheaterproductie Harnas ruikt naar testosteron. Mannelijke dansers gaan onderling een strijd aan. At full speed. Ze troeven elkaar af in behendigheid. Ze meten hun kracht. Ze lachen om de stofwolken en chaos. Handig. Zo ziet niemand hun onzekerheid. Maar voor het groepsgeweld losbarst laat elke danser zich zien in een breekbare solo waarin hij zijn echte verhaal vertelt.

Moderne dans, hiphop, acrobatiek, popping en zeldzame openhartigheid van mannen. Dat is Harnas. Voor jongens een ruw feest van herkenning. En voor meisjes? A go in the no go-area: jongenszielen.

Harnas ook voor het Basisonderwijs groep 7 & 8: Na een pilot op de Kunstschooldagen bij Dansmakers Amsterdam, waarbij kinderen van groep 7 en 8 en hun leerkrachten de voorstelling bezochten, ontvingen we zulke enthousiaste reacties dat we hebben besloten Harnas in een aangepaste versie aan te bieden aan deze groepen.

In de pers

"Het is bewonderenswaardig hoe Bloemen er na zoveel jaren nog altijd in slaagt om dansvoorstellingen te maken met korte krachtige titels in een rauwe, direct aansprekende theatertaal die aanslaat bij een jong publiek."  Theaterkrant >>

"Er wordt gedold als in een apenkooi, met acrobatische toeren tegen de muur en geleidelijk neemt de taal van de hiphop, van het individu dat zijn eigen stem zoekt, het over."  de Volkskrant

 

Credits

Concept en regie: Wies Bloemen
Choreografie: Wies Bloemen en Lucien Denny i.s.m. de dansers
Dans: Regilio Sedoc, Rick Reekers, Jaakko Toivonen, Chris Dunston en Gwensley Paula
Dramaturgie: Monique Masselink
Muziek: Dennis van Tilburg
Kostuums: Marina van der Heiden
Licht- en decorontwerp: Erik van Raalte