Dubbelbloed #2

Na een reis van 4.125 km komt Ali aan in het vrije Nederland. Hier is geen oorlog, geen vermissingen, geen angst als je slapen gaat, geen angst als je opstaat. Vrij zijn ze hier. En gastvrij?

In Dubbelbloed #2 laat danser en performer Ali Zanad zien hoe het is om je geboorteland te verlaten. Een noodgedwongen reis getekend door pijn en verlies. Als Irakese vluchteling komt hij in Nederland. Van Bagdad naar Brabant. De gebruiken van thuis zijn zo anders. Dat wringt, dat schuurt én levert komische situaties op. In de voorstelling leren we Ali en Irak beter kennen. Want wat weten Hollanders eigenlijk van de ‘bakermat van de beschaving’ en waarom is er zoveel oorlog daar? Zangeres Karima el Fillali bevraagt, geeft tegengas en omlijst Zanad’s verhaal met Arabische en Westerse zang. Een verhaal over vluchten en thuiskomen, je leven opbouwen in een vreemd land en al de beproevingen die daarbij horen.

Dubbelbloed #2 is een ontdekkingsreis waarin grenzeloze dans en muziek geen paspoort nodig hebben.”

Theaterkrant De keuze van de criticus Anita Twaalfhoven: "De jongerenvoorstelling Dubbelbloed #2 van Danstheater Aya begint eenvoudig, maar het schitterend gedanste en gezongen verhaal slaat in als een bom." (...)

"De enscenering van choreografe en regisseur Wies Bloemen is sferisch en vol contrasten." (...)

"De voorstelling over vluchten en thuiskomen in een vreemd land is afwisselend nuchter, grappig en poëtisch, maar bovenal lyrisch en ontroerend."

Recensie

Credits

Concept en regie: Wies Bloemen
Choreografie: Wies Bloemen i.s.m. Ali Zanad
Dans, spel en zang: Ali Zanad en Karima el Fillali
Dramaturgie: Flora Verbrugge
Artistiek assistent: Anne Suurendonk
Decor- en lichtontwerp: Erik van Raalte
Kostuums: Isis Vaandrager
Muziekproductie: Mark Nieuwenhuis
Licht en geluid: Yannick Bruine de Bruin

 

Speellijst