Cleopatra

AYA en ZEP geven een eigentijdse twist aan Shakespeare's liefdesdrama ‘Antony and Cleopatra’. Cleopatra is een rappe actuele bewerking van één van de meest dramatische liefdes uit de wereldgeschiedenis. Een voorstelling met toneel, dans, spoken word en zang, waarbij woordkunstenaar Brainpower de scènes naar rijmvorm vertaalde.

Cleopatra is pas achttien jaar oud als ze koningin wordt van Egypte. Ze is een slimme strateeg en een goed leider voor haar volk. Aan het einde van haar heerschappij staat ze voor een belangrijke keuze. Ze kan zich overgeven aan Octavius Caesar en als trofee meegaan naar Rome. Of ze volgt haar minnaar, generaal Antony, die door de keizer is verslagen en er voor kiest om te sterven. Cleopatra was lang geleden al een wereldleider, maar de combinatie van macht en vrouwelijkheid blijft lastig. Ook nu nog.

“We zeggen niet: de vrouw is beter dan de man. Wel: de vrouw is krachtig. Van alle personages tonen we echter ook de minder sterke kant. Cleopatra is geen onfeilbare vrouw die mannen om haar vinger windt. Ze zakt soms wel door het ijs.”  Interview in Het Parool >>

"Vaart, heldere dramaturgie, psychologisch goed uitgewerkte personages" Recensie Basia con fuoco >>

Reacties van jonge bezoekers:
"Wij gaan eigenlijk nooit naar het theater. Het verhaal vonden we eerst een beetje moeilijk maar daarna interessant, de afwisseling van acteren, muziek en dans maakte het leuk. Ook vonden we het leuk dat iets ouds in een nieuw jasje wordt gestoken."... "De dans vond ik apart, maar wel mooi. Ik heb zoiets nog nooit gezien." (leerlingen van het Carmel College Salland in Raalte)
"Je kon echt zien dat zij een vrouw was die vocht"... "Ze waren een leuk koppel en geloofwaardig" (leerlingen Rijswijks Lyceum)
"De blonde dame haar krachtige speech over de vrouw is me het meest bijgebleven" (een leerling van CSG Dingstede in Meppel)
 

Credits

Coproductie Danstheater AYA en ZEP Theaterproducties
Choreografie en regie: Wies Bloemen en Peter Pluymaekers
Oorspronkelijke tekst: William Shakespeare
Bewerking: Peter Pluymaekers
Vertaling in rijmvorm: Gertjan ‘Brainpower’ Mulder
Dramaturgie en tekstbijdrage: Heleen Verburg
Nieuwe teksten: Anne-May de Lijser
Muziekadvies en -bijdrage: Brainpower en Sterre Konijn
Cast en artistieke bijdrage: Anne-May de Lijser | Arend Brandligt | Isabelle Nelson | Mehrnoush Rahmani | Melisa Diktas | Michael de Haan | Samir Hassan | Sterre Konijn
Decor en lichtontwerp: Erik van Raalte
Kostuums: Isis Vaandrager
Videobeelden: Hendrik Walther
Techniek: Nick van Doesum en Joram van Vliet
Scènefoto's: Sjoerd Derine
Trailer: Oostblok Media

Cleopatra wordt mede mogelijk gemaakt door

Speellijst