Tinten

Tinten (11+) is een kleine en intieme dialoogvoorstelling rondom de belevenissen van een danser van kleur, speciaal gemaakt voor in de klas. Het persoonlijke verhaal van de danser wordt verweven met informatie over institutioneel racisme. Met gesprek na afloop. Als voorbereiding op de voorstelling in de klas is er een lesbrief.

 

 

In onze maatschappij worden steeds meer racistische structuren blootgelegd, maar het debat raakt snel verhit. Mensen worden boos en blijven haken aan details, terwijl het grootste gedeelte van de ‘ijsberg’ onder water blijft. En juist daar schuilt de kern van de problemen. Met Tinten gaan we naar de ijsberg, naar wat zich onder water bevindt. Daarbij duiken we ook kort in de geschiedenis van de slavernij, van uitbuiting, goedkope arbeidskrachten en een ongelijkwaardig machtssysteem dat nog steeds doorsijpelt in onze tijd. Een systeem dat mensen van kleur benadeelt. In Tinten wordt het jonge publiek op een eerlijke en kwetsbare manier meegenomen in iemands persoonlijke verhaal. Van heel dichtbij. De ideale setting om te kijken, luisteren en met elkaar te praten. 

‘De combinatie van dans, spel en tekst raakt leerlingen echt. De emoties die leerlingen bij de danser zien maken veel los. Het onderwerp racisme komt zo veel dichterbij, dan wanneer ik dit in mijn les maatschappijleer met hen bespreek.’ docent Tender College IJmuiden

 

Lesbrief TINTEN >>                              Reflectietool: Parlez-vous-danse? 

Spreek je dans? Een reflectietool over hoe te kijken naar dans en specifiek na het zien van de AYA op de huid voorstelling; Tinten (of Spreken zonder woorden). Een tip voor de gespreksleider: start feitelijk, ga dan in op de binnenwereld en de betekenis. 

Credits
Choreografie en regie: Kathrin Gramelsberger
Dramaturgie & concept: Wies Bloemen
Dans: Kelly de Briais Backer, Pearl Delchot, Linar Ogenia, Regilio Sedoc, Djinti Sullivan en Rubiën Vyent

Doelgroep: Tinten speelt op het VO voor alle leerjaren en niveaus, voor het PO groep 7/8 en kan voor volwassenen in tehater spelen. 

Voor boekingen Frontaal Theaterbureau, Mirjam Nebbeling: mirjam@frontaal.com (te boeken tot december 2023)

Tinten valt onder Aya op de huid, een concept ontwikkeld door Wies Bloemen. Een danser komt in de klas en vertelt en danst zijn of haar persoonlijke verhaal.